Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A következő években évi 4,7 millió euró, a jelenleginél 20 százalékkal több támogatás jut a méhészet fejlesztésére, elsősorban a technológia, az eszközök korszerűsítésére - mondta a Földműv - Méhészet magazin
részletek »

Több fejlesztési forrás jut a méhészetnek

A méhészet az egyik legősibb mezőgazdasági tevékenység. A méz finom íze mellet sok olyan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, melyekre a szervezetünknek szüksége van. A magazin a méhészettel kapcsolatos fogalmakat és híreket gyűjti össze.
Méhészet magazin
Itt vagy: Méhészet magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Több fejlesztési forrás jut a méhészetnek
Több fejlesztési forrás jut a méhészetnek
A következő években évi 4,7 millió euró, a jelenleginél 20 százalékkal több támogatás jut a méhészet fejlesztésére, elsősorban a technológia, az eszközök korszerűsítésére - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államállamtitkára kedden Dunavarsányban, egy mézcsomagoló családi vállalkozás új gépsora átadása alkalmával.
Nagy István elmondta: évi hozzávetően 20 ezer tonna hazai méz termelésével Magyarország Európa élvonalába tartozik, az unión belüli mézkereskedelemnek hozzávetőleg 40 százaléka magyar termék. Garantáltan jó minősége miatt a magyar méz kapós a külpiacon, és a hazai méz értékét az ország GMO-mentessége tovább növeli - tette hozzá.

Az évi 20 milliárd forintnyi árbevételt hozó ágazat fontos szerepet tölt be a vidék népességmegtartásában, 15 ezer családnak jelent biztos jövedelmet. A további növekedésnek viszont gátat szab, hogy Magyarországon nagy a méhsűrűség, egy hektárnyi területre 12 méhcsalád jut, számuk eléri az egy milliót. Európában csak Görögországban nagyobb ez az adat - ismertette az államtitkár.
Hirdetés

Fontos feladatként jelölte meg Nagy István, hogy a fejenkénti évi 0,5-1 kilónyi hazai mézfogyasztás legalább megkétszereződjön, ez a különleges élelmiszer ugyanis az egészséges táplálkozás elengedhetetlen alkotóeleme - hívta fel a figyelmet.

Takács Ferenc, az 50 embernek munkát adó, évi 4 ezer tonnányi mézet csomagoló Aranynektár Kft. tulajdonos-igazgatója arról számolt be, hogy a családi vállalkozás saját forrásból 350 millió forintos beruházást hajtott végre. Kifejlesztettek egy olyan gépsort és hozzá laboratóriumot, amellyel akár 300-400 kilogrammos tételekben is elkülönítve tudják egy adott termelő mézét egyedi címkével ellátott üvegbe vagy műanyag flakonba tölteni.

Ezek az egyedi termékek kelendőbbek a hazai és az exportpiacon, magasabb áron adhatók el - jegyezte meg.

A beruházás a számítások szerint 5 éven belül térül meg. A társaság árbevétele eléri az évi 3,5 milliárd forintot, nyeresége tavaly 200 millió forint volt - közölte Takács Ferenc.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - méhészet, fejlesztési forrás, támogatás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-10-14 19:22:40
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü