Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A rendkívül rossz időjárás miatt az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került idén a hordókba – mondta az MTI-nek Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke, a pénteken kezdődő - Méhészet magazin
részletek »

Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés Békésben

A méhészet az egyik legősibb mezőgazdasági tevékenység. A méz finom íze mellet sok olyan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, melyekre a szervezetünknek szüksége van. A magazin a méhészettel kapcsolatos fogalmakat és híreket gyűjti össze.
Méhészet magazin
Itt vagy: Méhészet magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés Békésben
Negyven éve nem volt ilyen gyenge méztermés Békésben
A rendkívül rossz időjárás miatt az átlagos termésmennyiségnek alig a fele került idén a hordókba – mondta az MTI-nek Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke, a pénteken kezdődő, háromnapos VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál egyik főszervezője.
Kifejtette: méhcsaládonként nyolc-tíz kilogramm átlagú a akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött alakul ez a szám. Napraforgóból a megyében idén közepes volt a termés, más mézfajtákból szinte semennyit sem tudtak pergetni a méhészek. A napraforgónak köszönhető, hogy a termelőknek nem lett ráfizetéses az idei szezon - mondta Haász Ferenc. Az egyesületi elnök közölte: minőség szempontjából nem volt rossz az év, csak a mennyiség marad el jóval a szokásostól. Ez azonban 65-70 százalékkal emelte a felvásárlási árakat, az akác esetén akár 80 százalékkal is magasabbak a nagykereskedelmi átvételi árak a tavalyi 1200-1300 forinthoz képest - tette hozzá.
Hirdetés

Haász Ferenc belföldön nem számít mézhiányra, még úgy sem, hogy az elmúlt öt év alatt a korábbi ötven dekagrammhoz képest megduplázódott az egy főre jutó átlagos éves mézfogyasztás. Az idei termés hetven százaléka így is exportra kerül, a fő felvevőországnak Németország, Olaszország és Franciaország számít, de egyre nagyobb az érdeklődés a magyar méz iránt Japánból, Kínából és az arab államokból is.

Haász Ferenc elmondta: a magyar méhészek szeretnék meghonosítani a Németországban kedvelt, margarinszerűen kenhető, úgynevezett krémméz fogyasztását, ezért más fajták mellett ezt is kóstoltatják a péntektől vasárnapig tartó VII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon.

Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik.
- MTI -
Méztermelés Magyarországon, 2000-2013 Méztermelés Magyarországon, 2000-2013
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Békés megye, méztermés, gyenge
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2014-12-12 11:09:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü