Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A méhlegelő egy adott méhcsalád megélhetéséhez szükséges terület. Ez a terület magába foglalja a fás övezetet is, de leginkább a rétek a fontosak, ugyanis a megnemművelt földeken elszaporodó - Méhészet magazin
részletek »

Méhlegelő

A méhészet az egyik legősibb mezőgazdasági tevékenység. A méz finom íze mellet sok olyan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, melyekre a szervezetünknek szüksége van. A magazin a méhészettel kapcsolatos fogalmakat és híreket gyűjti össze.
Méhészet magazin
Itt vagy: Méhészet magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Méhlegelő
Méhlegelő
A méhlegelő egy adott méhcsalád megélhetéséhez szükséges terület. Ez a terület magába foglalja a fás övezetet is, de leginkább a rétek a fontosak, ugyanis a megnemművelt földeken elszaporodó vadvirágok (pl: borsóvirág, vadlóhere, vadlucerna) nyújtják a valódi táplálékot a gyűjtögető méhek számára.
Állami gazdaságok, termelőszövetkezetek és egyéni vállalkozók a méhészet eredményes üzemeltetését mesterséges méhlegelő létesítésével segíthetik elő. A vetésforgóba sok olyan növény beállítható, amely gazdasági értékén felül a méheknek is jó legelőt ad. Ilyenek a pillangós növények, a repce, a fehér és fekete mustár (Sinapis alba és Brassica nigra), koriander (Coriandrum sativum), pohánka (Fagopyrum esculentum) és mások. Mindenhol a helyi viszonyok mutatják meg, hogy milyen időszakban van a legnagyobb szükség a méhlegelő javítására. Legtöbb helyen a nyári időszak (július és augusztus) hordástalan. Ebben az időben nagy jelentőségűek a rövid tenyészidejű növények, mint a pohánka és a mustár.
Hirdetés

Igen hasznos mézelő növény a facélia (Phacelia tanacetifolia). Rövid tenyészideje nagyon alkalmassá teszi arra, hogy szakaszosan vetve a hordástalan időszakokon átsegítse a méheket. Vetés után 40-50 nap múlva hosszasan virít. Sok nektárt termel.

A facélia zöldtrágyának és silótakarmánynak is felhasználható. Zabbal (Avena sativa), vagy borsóval kell keverni, mert egymagában gyenge minőségű silótakarmányt ad.

A facéliamag jól értékesíthető, holdanként 1-3 mázsás termésátlaga a vele való munkát jól megfizeti.
Vethető facélia egyéb zöldtakarmánnyal, vagy zöldtrágyának szánt növénnyel is. Nagyon jól megy például a homokos területeken csillagfürttel (Lupinus albus L) keverve. Így a talajjavítás végett csillagfürttel bevetett nagy területeken teremthetünk jó méhlegelőt.

A méhlegelő javítása terén fásítással is sokat tehetünk. Mezővédő erdősávok, ligetek, erdők telepítésénél, majorok, utak fásításánál, élősövények létesítésénél mindig alkalom nyílik olyan fák, cserjék, bokrok telepítésére, amelyek javítják a méhlegelőt. Ilyen növények például: a fehér akác (Robinia pseudoacacia); és a kislevelű hárs (Tilia cordata). Magyarországon a legfontosabb méhlegelő és ezzel a világon elsők vagyunk a fehér akác. Közel 400ezer hektár akácerdő területtel rendelkezünk. A virágzás dél-északi eltolodása miatt méhészeink többsége két akácra vándorol,a délen elvirágzott erdőkből tovább vándorol az északon,később virágzó erdőkbe.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - méhlegelő, méhcsalád, virág
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-11-21 12:38:04
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü